Dynia zwyczajna – jej prozdrowotne właściwości i przepis na pyszną zupę

Cucurbita pepo L.

Występowanie: roślina pochodzi z Ameryki Środkowej. Obecnie uprawiana w wielu krajach w tym w Polsce.

Jak rozpoznać: posiada łodygę płożącą do 10 metrów długości, owłosioną z licznymi wąsami czepnymi. Liście duże, kwiaty żółte, owoc duży kulisty lub podłużny o średnicy zazwyczaj do 40 cm.

Jadalne części: nasiona, miąższ pozbawiony skorupki. jesienią tuż przed pierwszymi przymrozkami zbieramy całe dojrzałe owoce dyni. Przechowujemy w ciemnym i suchym miejscu. Możemy wykonać z nich przetwory i zapasteryzować a nasiona po dokładnym oczyszczeniu wysuszyć.

Składniki roślinne: mieszanina trójterpenów, fitosterole, do 37 % oleju, związki białkowe, cukry, lecytyny i sole mineralne – głównie cynk.

Zastosowanie w fitoterapii: Świeże nasiona dyni są znakomitym środkiem przeciwrobaczym (składnik nasion kukurbitacyna- łatwo przenika do ciał pasożytów porażając ich układ nerwowy, jednocześnie nie jest toksyczna dla człowieka gdyż nie wchłania się w przewodzie pokarmowym). Skuteczne w zwalczaniu tasiemca uzbrojonego i nieuzbrojonego u dzieci i dorosłych a także przeciw glistom ludzkim i owsikom a nawet przeciw tęgoryjcowi dwunastnicy

Działania niepożądane: brak skutków ubocznych

W medycynie ludowej: okładami z plastrów miąższu leczono zapalenie spojówek. Stosowano jako środek kosmetyczny do przemywania twarzy. Odwar z liści dyni stosowany był do kąpieli dla suchotników (gruźlików). Świeże pestki dyni stosowane były powszechnie jako skuteczny środek przeciwpasożytniczy.

W kuchni ludowej: dawniej po za owocem jadano także pędy. Z ziaren dyni sporządzano olej a miąższ służył jako zaprawa do zup. Z wysuszonych ziaren gotowano polewki na mleku. Wydrążone tykwy dyni zastępowały butelki.

W kuchni: dynia jest bardzo uniwersalna. Można z niej przyrządzić sernik, kotlety, mufiny, placki, ciasta, zupy, racuchy, przetwory, kiszonki i inne.

Prozdrowotna zupa dyniowa

1 dynia piżmowa

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 cytryna

3 cm świeżego imbiru

2 cm świeżej kurkumy

1 pęczek świeżej kolendry

1 szczypta cynamonu cejlońskiego

¼ łyżeczki pieprzu cayenne

1 łyżeczka soli kłodawskiej

1 łyżeczka mielonego kminu

1 łyżeczka papryki wędzonej

1 łyżka oleju kokosowego

1,5 litra bulionu „smak”

grzanki z pieczywa żytniego

Rozgrzać patelnię i dodać do niej olej kokosowy oraz starty imbir, kurkumę, kmin, cynamon, pieprz cayenne i wedzoną paprykę. Dusić razem 203 minuty. Następnie do przypraw dodać posiekaną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Zeszklić.

W między czasie przekroić dynię na 4 części, wyjąc gniazda nasienne a dynię upiec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20 minut.

Po tym czasie ostudzić dynię i przełożyć ją do garnka, dodać przyprawy i zalać wszystko bulionem. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Zblendować na gładką masę. Podawać z posiekaną kolendrą i grzankami z pieczywa żytniego

Tekst: Nina Bojarska

Fot: Nina Bojarska

Przepis i opis rośliny pochodzi z książki “Zdrowi z Natury” która ukaże się w kwietniu nakładem wydawnictwa BOSZ