Fritatta stała się ostatnio ulubioną potrawą naszej rodziny. Od kiedy ją odkryłam, w ostatnim czasie zrobiłam chyba jej każdy możliwy wariant:) Poniżej przepis na naszą ulubioną – z pieczarkami, krwawnikiem i chabrem bławatkiem. Ftriatata najlepiej smakuje przyrządzona na patelni cygańskiej. Jest to tradycyjna patelnia ze stali, którą przed pierwszym użyciem opala się tłuszczem. Patelni tej ogóle się nie myje, tylko ściera z jej powierzchni pozostałości ze smażenia za pomocą ręcznika papierowego a następnie olejnej się jej powierzchnię. Ja taką patelnię odziedziczyłam po mojej Babci – Ninie. Fritatta przygotowana na tej patelni to niebo w ustach!
Smacznego:)
Składniki
- 5 dojrzałych pomidorów
- 1 cebula
- 5 średniej wielkości pieczarek
- 1/2 cukinii
- 1 mały bakłażan
- 5 jajek
- masło lub olej kokosowy nierafinowany
- ziele krwawnika
- chaber bławatek
- pieprz
- sól
Wykonanie
Na cygańskiej patelni rozgrzej masło lub olej. Posiekaj drobno cebulę i usmaż ją na tłuszczu.
Pieczarki pokrój na plastry i dodaj do cebuli. Podsmaż na złoty kolor. Dodaj pokrojone w kostkę bakłażany i podsmaż. Kiedy bakłażany nabiorą złotego koloru, dodaj do całości pokrojoną w kostkę cukinię i podsmaż.
Pokrój pomidory w drobną kostkę i dodaj do podsmażonych warzyw. Duś powoli na małym ogniu przez 10-15 minut.
Kiedy z warzyw i pomidorów zrobi się prawie jednolita masa, zrób w niej za pomocą łyżki gniazda na jajka. Wbij ostrożnie jaja w gniazda i przykryj całość pokrywką. Duś 5 minut.
Na wierzch frittaty daj ziele krwawnika i chabra bławatka. Całość posól i popierz do smaku. Fritatę podawaj prosto z patelni.