Zupa marchewkowa z anyżem

Zupa Marchewkowa Z Anyżem Gwiazdowym

O prozdrowotnych właściwościach anyżu możecie przeczytać w artykule znajdującym się tutaj:

Anyż i jego właściwości zdrowotne

Poniżej przepis na pyszną zupę marchewkową z anyżem.

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 1 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 6 dużych świeżych gałązek tymianku
  • 5 całych anyżków
  • 2 małe liście laurowe
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • posiekany 1 kg  młodej marchewki
  • 2 szklanki wywaru z warzyw

Wykonanie:

  • Masło rozpuść w dużym garnku na średnim ogniu.
  • Dodaj cebulę, tymianek, trzy strąki anyżu gwiazdkowatego, liście laurowe i czosnek.
  • Smaż, aż zmiękną, przez około pięć minut.
  • Dodaj pokrojoną w talarki marchewkę i bulion. Zagotuj. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut , aż marchew będzie miękka.
  • Usuń i wyrzuć gałązki tymianku, anyż i liście laurowe.
  • Delikatnie zmiksuj marchewkę z bulionem.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Posyp posiekaną pietruszką i ulubionymi orzechami.

 

Tekst: Nina Bojarska

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *