Pasztet z fasoli

Pasztet smakuje wręcz zjawiskowo. Jest pikantny, delikatnie rozpływa się w ustach i co najważniejsze – posiada mnóstwo wartości odżywczych.

Fasola dostarcza naszemu organizmowi dużo białka. Jest bogata w wapń, fosfor i potas. Jest bogata w lekkostrawną skrobię oraz substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych. Posiada też rozpuszczalny błonnik, który pomaga usunąć z organizmu nadmiar “złego” cholesterolu.

Pamiętajcie, że fasola z puszki jest najgorszym z możliwych wyborem! Wnętrza puszek, pokrywane są bisfenolu, który ma budowę podobną do żeńskiego hormonu płciowego – estrogenu. Bisfenol odpowiedzialny jest międzyinnymi za:

  • choroby serca
  • cukrzycę typu 2
  • otyłość
  • zaburzenia pracy tarczycy
  • problemy z płodnością u mężczyzn

 

Składniki:

  • 3 szklanki fasoli Jaś
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 6 owoców jałowca
  • 8 goździków
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
  • 1 główka czosnku
  • Bułka tarta
  • Olej kokosowy nierafinowany do smażenia

 

Wykonanie:

  • Fasolę wrzuć do garnka, zalej dużą ilością wody i odstaw na noc. Następnego dnia wylej wodę, fasolę dokładnie wypukaj, zalej ją zimną wodą. Dodaj do fasoli 1 łyżeczkę soli, główkę czosnku i ugotuj fasolę do miękkości.
  • Ugotuj kaszę jaglaną tak jak w przepisie na pasztet ze śliwką z soczewicy.
  • Cebule pokrój w talarki. Na dnie patelni rozgrzej olej i dodaj do niego liście laurowe, ziele angielskie, goździki, jałowiec, ziarenka pieprzu i smaż przez około 2-3 minuty. Następnie dodaj pokrojoną cebulę i smaż na małym ogniu aż cebula będzie miała złoty kolor. Wyjmij z cebuli przyprawy.
  • W dużym garnku wymieszaj z sobą ugotowaną fasolę, ugotowaną kaszę jaglaną i przesmażoną cebulę. Dopraw całość sosem sojowym, majerankiem, solą i pieprzem. Zmiksuj wszystko na gładką masę.
  • Foremkę wysmaruj olejem i obsyp bułka tartą. Włóż do niej masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz przez 45-60 minut aż pasztet będzie miał mocno złoty kolor.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *