Galaretka z groszkiem, marchewką, porem i ziołami

Galaretka z agarem to wspaniała alternatywa dla wegetarian i wegan. Agar to substancja żelująca, która jest pozyskiwana z naturalnie występujących alg morskich. dlatego inna jej nazwa to “morska żelatyna”.

Agar jest najczęściej dostępny w postaci proszku, listków, kostek lub nitek. Bardzo dobrze rozpuszcza się we wrzącej wodzie. Natomiast w wodzie zimnej i alkoholu nie rozpuszcza się wcale. W zimnej wodzie agar pęcznieje, rozpuszcza się w temperaturze 85 st. C, a podczas ochładzania zestala się w temperaturze 34 – 43oC, tworząc żelowe ciało stałe przypominające wyglądem schłodzoną galaretkę.

• 1 duży por
  • 4 marchewki
  • 3 szklanki zielonego groszku
  • Natka pietruszki
  • Natka szczypiorku
  • Garść mięty
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • Olej kokosowy nierafinowany do smażenia
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki agaru

Wykonanie:

• Pora przekrój na pół a następnie drobno pokrój. Marchewkę pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojone warzywa oraz liście laurowe, ziele angielski i pieprz. Duś na małym ogniu przez 10-15 minut.
  • W tym czasie w rondelku zagotuj osoloną wodę i kiedy zacznie wrzeć wrzuć do niej zielony groszek. Gotuj przez około 5-10 minut aż groszek będzie miękki. Groszek przecedź przez sito i przelej zimną wodą, aby nie stracił koloru.
  • Z podduszonych warzyw wyjmij liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Dodaj do warzyw sos sojowy i przypraw całość solą i pieprzem.
  • W osobnym garnku zagotuj bulion i kiedy zacznie wrzeć dodaj do niego agar i intensywnie wymieszaj trzepaczką.
  • Do podduszonych na patelni warzyw dodaj groszek, całość dokładnie wymieszaj i przełóż do foremki. Zalej całość bulionem i odstaw do schłodzenia na około 4-5 godzin.
  • Podawaj skropione skokiem z cytryny, octem balsamicznym lub domowej roboty octem jabłkowym

Fot: Nina Bojarska

Przepis: Nina Bojarska