Lasagne ziołowa łąka

W Bieszczadach od paru dni leje jak z przysłowiowego cebra. Zieleń nabiera coraz większej intensywności, a zioła na łąkach rosną jak zwariowane.

Przez wiele dni było bardzo gorąco i chwila wytknienia w strugach deszczu sprawia, że kwiat rumianku znowu uśmiecha się wesoło do słońca, piękne Chabry na chwilę pożegnały swą Panią – Chabernicę a krwawnik zanurza się we wspomnieniu herosa Achillesa –  od którego wziął swoje imię.

Z tęsknoty do pięknej ziołowej łąki, postanowiłam przygotować ją dzisiaj na obiad. Od razu w bezsłonecznym dziś drewnianym domku zrobiło cie jakoś radośniej, jakoś bardziej wesoło.

SKŁADNIKI:

Makaron:

1/2 kg mąki płaskurki lub samopszy

2 jajka od szczęśliwej kury

1/2 szklanki źródlanej wody

sól

szczypta kurkumy

Sos beszamelowy:

1/2 kostki masła

1/2 szklanki mąki

1 szklanka mleka

sól

gałka muszkatołowa

Farsz:

5 garści świeżego szpinaku

3 ząbki czosnku

1 duża cebula

1 serek ricotta ( przepis znajdziecie tutaj)

masło lub olej koksowy nierafinowany do smażenia

gałka muszkatołowa

sól

pieprz

Do udekorowania:

rumianek

chaber bławatek

szparagi

pierwiosnek lekarski

płatki róży

Wykonanie:

Ciasto:

  • mąkę przesiej do miski, dodaj sól i kurkumę. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj jajek i odrobinę wody i wyrób ciasto tak aby odchodziło od ręki. Gotowe ciasto odstaw.
  • ciasto rozwałkuj na cienkie plastry o długości i szerokości naczynia do zapiekania w którym będziesz zapiekać lasagne.

Farsz:

  • w rondlu o grubym dnie rozgrzej masło lub olej kokosowy
  • czosnek zmiażdż w moździerzu z dodatkiem soli a następnie usmaż na oleju kokosowym.
  • kiedy czosnek lekko się przyrumieni dodaj do niego poszatkowane liście szpinaku i duś tak długo aż puszczą wodę
  • dodaj do szpinaku serek ricotta i duś jeszcze 5 minut pod przykryciem. Dopraw całość do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Odstaw

Sos beszamelowy:

  • na dużej patelni rozgrzej masło. Kiedy się całkiem roztopi dodaj do niego mąkę i smaż na małym ogniu aż mąka się zarumieni.
  • następnie bardzo powoli wlewaj do zarumienionej mąki mleko aż całość osiągnie konsystencję gęstego sosu. Jeżeli sos będzie za gęsty, dodaj do niego jeszcze odrobinę mleka

Zapiekanie:

  • na dno naczynia wlej odrobinę sosu beszamelowego i ułóż na nim plaster ciasta
  • na ciasto nałóż farsz ze szpinaku i ricotty a następnie ułóż zalej go sosem beszamelowym. Na sos ponownie ułóż plaster ciasta. Układaj w ten sposób poszczególne warstwy aż do wypełnienia się naczynia. Na samej górze powinna pozostać warstwa z sosu beszamelowego.
  • wierzch lasagne udekoruj dowolnie świeżym bądź suszonymi ziołami. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni z opcją termoobiegu przez 45 minut.
  • po zapieczeniu, wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na około 15 minut

 

 

Smacznego:)

Fot: Nina Bojarska

Przepis: Nina Bojarska

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *