Zapiekanka z bakłażana, pomidorów, bazylii i lawendy

Przepis przywiozłam lata temu z mojej wycieczki do Baku –  stolicy Azerbejdżanu – to tam zakochałam się w ich kuchni no i oczywiście w bakłażanach.

Oczywiście przepis jest nieco zmodyfikowany, gdyż nie byłabym sobą nie dodając do przepisu jakiegoś rosnącego w ogrodzie zielska. Dziś jest to lawenda plus moje ogrodowe pomidorki koktajlowe

 Poniżej przepis – jest nieco pracochłonny ale za to smak wynagradza wszystko:)  Zatem do dzieła!

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 6 dojrzałych pomidorów
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 serki mozarella najlepiej własnej roboty
  • 1 kawałek sera grana padano
  • 1 doniczka Bazylii
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonej lawendy
  • sól
  • pieprz
  • gałązka pomidorków koktajlowych do udekorowania

Wykonanie:

  • Bakłażany pokrój wzdłuż na cienkie plasterki i porusz solą aby puściły goryczkę. Odstaw na kilka minut
  • Pomidory delikatnie ponacinaj i zalej wrzątkiem. Odstaw na kilka minut
  • W moździerzu utłucz czosnek z odrobiną soli. Przełóż go na zimną patelnię i podlej oliwą z oliwek. Smaż na małym ogniu aż z czosnku wydobędzie się jego aromatyczny zapach. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka i duś na małym ogniu do zeszklenia się cebuli.
  • Pomidory przepłukać zimną wodą, zdejmij z nich skórkę i pokrój w drobną kostkę. Dorzuć do zblanszowane cebuli. Dopraw solą, pieprzem, lawendą, połową posiekanej bazylii oraz octem balsamicznym. Duś na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
  • W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni z funkcją termoobiegu. Bakłażany wypłucz i odcedź na sicie z nadmiaru wody a następnie dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
  • Układaj bakłażany na kratce do grillowania i posmaruj je z obu stron pędzelkiem nasączonym oliwą. Włóż do piekarnika i zapiekaj  20 minut
  • Mozarellę odsącz z zalewy i pokrój w drobną kostkę.
  • W żaroodpornym naczyniu układaj kolejno warstwami:  bakłażany, sos pomidorowy, pokrojoną mozarellę, świeżo starty ser grana padano i świeże liście bazylii. Układaj warta po warstwie aż do wyczerpania się składników, z tym że ostatnia warstwa ma być z sosem pomidorowym. Na ostatnią warstwę zetrzyj obficie ser grana padano, ułóż gałązki pomidorów oraz posyp świeżym liśćmi bazylii.

 

 

  • Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z funkcją termoobiegu przez 20-30 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na około 10-15 minut.
  • Smacznego:)

 

Tekst : Nina Bojarska

Foto: Nina Bojarska

www.fundacjazdrowiznatury.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *