Ziołowe risotto z zielonym groszkiem, pietruszką, pokrzywą i płatkami dzikiej róży

Przepis okazał się być hitem w naszej rodzinie. Jest bardzo prosty do wykonania, nie pochłania zbyt wiele czasu a smak który pojawia się z pierwszym kęsem tego cuda, jest porostu bajeczny!

Zioła takie jak pokrzywa czy płatki dzikiej róży można zbierać do końca lipca. Zachęcam do wizyty na łące:)

Składniki:

  • 2 łyżki masła – najlepiej swojskiego
  • 1 cebula
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek pokrzywy
  • garść suszonych lub świeżych ptaków dzikiej róży
  • ser parmezan
  • 1 opakowanie ryżu do risotto
  • 1 litr rosołu warzywnego
  • 1/3 litra białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

  • Na dużej patelni rozgrzej masło a następnie zeszklij na nim pokrojoną na pióra cebulę
  • Kiedy cebula się zeszkli, dodaj do niej poszatkowany pęczek pietruszki i pęczek pokrzywy. Dodaj odrobinę soli i duś na małym ogniu przez 5 minut.
  • Dodaj do zeszklonej cebuli i zieleniny 2 chochle gorącego wywaru jarzynowego i wsyp zielony groszek. Duś około 10-15 minut.
  • Po tym czasie wsyp ryż, starty parmezan i odrobinę wywaru aby zakryć całość. Duś na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • Kiedy ryż wchłonie bulion, ponownie podlej całość – i tak do momentu aż ryż stanie się miękki.
  • Na sam koniec wlej białe wino, zwiększ nieco ogień aby zredukować nadmiar wina i dopraw całość solą i pieprzem.
  • Podawaj posypane natką pietruszki, serem parmezanem i płatkami dzikiej róży.

 

Smacznego:)

Tekst: Nina Bojarska

Foto: Nina Bojarska

www.fundacjazdrowiznatury.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *