Chleb żytni na zakwasie w liściach chrzanu

Tego przepisu nie mogło tu zabraknąć. Jest to  alternatywa dla kupowanych w sklepach chemicznych wypieków. Przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu a dzięki temu możesz cieszyć się świeżym i pachnącym zdrowym chlebem na zakwasie. Taki właśnie chleb wypiekały w Bieszczadach nasze babcie.

 

Składniki

  • 3 szklanki mąki żytniej do podkarmienia zakwasu
  • Mąka żytnia, płaskurka lub samopsza do chleba
  • 3 łyżki babki płesznik
  • 1 łyżka soli kłodawskiej
  • Liście chrzanu
  • Liście kapusty

Wykonanie:

  • Całość zakwasu zalej ciepłą wodą i przelej go do dużej miski.  Następnie dodaj 3 szklanki mąki żytniej tak aby ciasto uzyskało konsystencję gęstej śmietany i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj odrobinę mąki- jeżeli zbyt gęste dodaj ciepłej wody.
  • Po tym czasie z miski odłóż z powrotem do słoika 5-6 łyżek ciasta tak aby mieć zaczyn na następne pieczenie chleba.
  • Do pozostałego ciasta chlebowego dodaj 5-6 szklanek mąki (żytniej, płaskurki lub samopszy) 1 łyżkę soli kłodawskiej oraz 3 łyżki babki płesznik i całość dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
  • Ciasto powinno mieć lekko twardą zbitą konsystencję tak aby dało się łatwo uformować.
  • Uformuj z ciasta okrągły chlebek, owiń ich spód liśćmi chrzanu i przełóż na około 5-6 godzin do małego wiklinowego koszyczka, aby wyrósł.
  • Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury.
  • Dużą blachę z piekarnika wysmaruj olejem kokosowym, wyjmij chleb z koszyczka i przełóż bezpośrednio na blachę. Nadetnij ostrym nożem grzbiet chleba- tak aby delikatnie popękał podczas pieczenia.
  • Wstaw całość do nagrzanego piekarnika i piec w najwyższej temperaturze prze 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 35 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim chleb przez około 15-20 minut.

 

tekst: Nina Bojarska

fot: Angelika Sorkina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *