Projekty

Budujemy Waszą Stodołę “Zdrowia z Natury”

Kochani!

W przepięknych Bieszczadach, na ponad hektarowej działce będącej własnością naszej Fundacji, chcemy wybudować dla Was Stodołę – miejsce spotkań, warsztatów , znakomitej kuchni i relaksu.

Stodoła będzie miejscem naszych spotkań z Wami podczas których:

• nauczycie się rozpoznawać i przetwarzać zioła
  • zrobicie naturalne ziołowe kosmetyki
  • nauczycie się przyrządzać naturalne leki ziołowe
  • zdobędziecie wiedzę na temat zdrowia i zdrowego odżywiania
  • nauczycie się gotować zdrowo i smacznie używając do tego darów Matki Natury

Oprócz tego w tym miejscu będziesz mógł samodzielnie:

• upiec chleb
  • nauczysz się roić masło i sery
  • wytłoczysz oleje
  • zaprzyjaźnisz się z naszą Kozą Matyldą 🙂

lub po prostu… ODPOCZNIESZ…

Kiedy zawitasz do Naszej Stodoły

Uraczymy Cię, pysznymi domowymi regionalnymi potrawami oraz będziesz mógł spróbować wspaniałych olejów tłoczonych na zimno oraz przetworów wykonanych według tradycyjnej receptury naszej Babci Bazyli. Raczył będziesz się naparami ziołowymi z naszej Pijalni Ziół oraz rozkoszował ciszą i bliskością natury.

Chcemy stworzyć miejsce, w którym odnowicie swoje siły witalne i zbliżycie się bardziej do natury. Miejsce w którym odpoczniecie, zwolnicie i nabierzecie siły. Miejsce pełne dobra, ciepła i wspaniałych ludzi. Miejsce które będzie WASZE i do którego będziecie mogli zawsze zawitać.

Zbieramy pieniądze tylko na materiały – Stodołę wybudujemy sami z drewna, słomy i gliny. Prosimy Was o wsparcie na zakup materiałów do budowy Stodoły!

“Dzieci Zdrowe z Natury”

Projekt edukacji żywieniowej dzieci i młodzieży

W dobie coraz częstszego zapadania na choroby cywilizacyjne takie jak cukrzyca, otyłość, celiaklia i inne chcemy podjąć się edukacji dzieci i młodzieży w zakresie ich zapobiegania poprzez przedstawienie zasad zdrowego odżywiania jak również zasad dokonywania przemyślanych zakupów konsumenckich.

Dzieci zdrowe z Natury to cykl 10 lekcji połączonych z warsztatami żywieniowymi oraz, spotkaniami z rodzicami i dietetykiem. Tematy lekcji oraz warsztatów skupiają się wokół zasad zdrowego odżywiania, omówienia poszczególnych produktów spożywczych, zasad komponowania zdrowych posiłków, umiejętności czytania etykiet, aspektach prawidłowej diety dzieci, do poznawania nowych smaków.

Omówione zostanie podłoże i sposoby zapobiegania takim chorobom jak cukrzyca, alergie czy otyłość.

Lekcje prowadzone będą przez specjalistów do spraw żywienia, dietetyka specjalisty w dziedzinie dietetyki klinicznej

Celem projektu Dzieci Zdrowe z Natury  jest kształtowanie świadomości żywieniowej wśród dzieci już na początku ich konsumenckich doświadczeń jak również możliwość zdobycia wiedzy przez ich opiekunów w dziedzinie zdrowego odżywiania siebie i swoich pociech.

Chcemy, aby dzieci dowiedziały się, że to co jedzą wpływa bezpośrednio na ich zdrowie i samopoczucie oraz że zdrowe żywienie jest smaczne i atrakcyjne.

Wspólne gotowanie i jedzenie ma uświadomić dzieciom i ich rodzicom, że mają wpływ na to, co jedzą i zachęcić do poznawania nowych produktów i smaków.

Pragniemy uwrażliwić dzieci i ich rodziców na problemy zdrowotne wynikające z nieprawidłowego odżywiania.

Dzieci Zdrowe z Natury to cykl 10 lekcji połączonych z warsztatami o tematyce żywieniowej dla dzieci i młodzieży w wieku 7-18 lat, realizowanych w szkołach podstawowych i ponadpodstawowych oraz indywidualne konsultacje żywieniowe ze specjalistą ds. żywienia człowieka skierowane dla rodziców i opiekunów.

Tematy lekcji:

1. Chemiczna żywność – co naprawdę jest w jedzeniu? Czytamy etykiety
  2. Tłuszcze – tłuszcze utwardzone, tarans – gdzie się znajdują i jaki mają wpływ na nasze zdrowie? Jakich tłuszczów powinniśmy używać w kuchni?
  3. Pszenica, gluten, celiaklia – węglowodany w naszej diecie
  4. Cukier i indeks glikemiczny – gdzie się podział cukier?
  5. Choroby cywilizacyjne – jak im zapobiegać i jak je leczyć. Śmieciowe jedzenie i jego zamienniki
  6. Przemysłowa hodowla – jakie mięso i przetwory mleczne trafiają na nasz stół – jak dobrze wybierać?
  7. Jak jem? Zdrowe II śniadanie – nauka prawidłowego komponowania posiłków – warsztaty
  8. Warsztaty kulinarne
  9. Warsztaty kulinarne
  10. Warsztaty kulinarne
  11. Promuję zdrowie – warsztaty podczas których stworzymy plakaty i inne materiały edukacyjne promujące zdrowie

Czas trwania zajęć: 45 minut

Punkt konsultacyjny

Indywidualne konsultacje żywieniowe dla rodziców

W ramach prowadzonego projektu Rodzice oraz dzieci i młodzież, zainteresowani pogłębieniem swojej wiedzy i wprowadzeniem zmian w diecie swojej rodziny, mają możliwość skorzystania z bezpłatnej pomocy dietetyka w Punkcie Konsultacyjnym Fundacji Zdrowi z Natury, w którym dietetyk przez cały czas trwania projektu a także po jego zakończeniu będzie  pełnił dyżur. W Punkcie Konsultacyjnym będzie możliwość otrzymania analizy jadłospisu swojej rodziny wykonanej przez specjalistę ds. żywienia jak również zdobycia informacji na temat zasad zdrowego żywienia.