To już ostatnie chwile, na udanie się do lasu i zebranie grzybów. My, spędziliśmy wczoraj kilka cudownych godzin w lesie. Efektem tego miłego wypoczynku, był pełen kosz prawdziwków, kozaków, maślaków, rydzów, kurek i opieniek. Część z nich, zamknęliśmy na zimę w słoikach a z pozostałych, ugotowaliśmy pyszną zupę. Macie ochotę?
W przepisie, przedstawiamy alternatywną wersję dla Wegan 🙂
Składniki:
- Grzyby leśne : prawdziwki, opieńki, rydze, kurki, maślaki – do woli!
- bulion warzywny – 1 litr
- ziemniaki – 6-8 sztuk
- marchewka, obrana i starta na tarce o grubych oczkach
- kasza gryczana – 1 szklanka
- cebula pokrojona w pióra – 1 sztuka
- czosnek – 4 ząbki
- masło lub olej kokosowy nierafinowany do smażenia
- sólo himalajska
- pieprz cayenne
Do podania
- koperek posiekany – 2 łyżki
- śmietana z mleka od szczęśliwej krowy lub śmietana z nerkowców
- chleb żytni na zakwasie – 3 kromki
Wykonanie:
Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij na niem cebule. Dodaj utłuczony w moździerzu czosnek i smaż przez 2-3 minuty. Cebulę warto delikatnie posolić na patelni – wówczas ładniej się zeszkli. Dodaj startą marchewkę i smaż do chwili aż marchewka zmięknie.
Oczyszczone grzyby pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć na patelnię. Delikatnie obsmaż przez kilka minut.
Do garnka wlej bulion i zagotuj. Wrzuć do bulionu grzyby z cebulą i czosnkiem oraz obrane i pokrojone w kostki ziemniaki. Gotuj na wolnym ogniu do czasu aż ziemniaki zmiękną.
Wsyp do bulionu kaszę i gotuj całość przez 15-20 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kiedy zupa będzie już gotowa, przelej ją na talerz, ułóż na nim kromkę chleba, na mim kleksa ze śmietany i posyp całość obficie koperkiem.
Tekst: Nina Bojarska
Fot: Nina Bojarska