Kiszone ogórki babci Niny

Kiszone ogórki to kolejny klasyk, który chyba wszyscy „znają i kochają” jak śpiewał nieżyjący Zbigniew Wodecki o Pszczółce Mai. Przyrządzenie domowych ogórków kiszonych jest naprawdę bardzo proste a radość z cieszenia się smakiem własnych kiszonych ogórków jest ogromna. Oprócz nas, cieszyć się będą z nami również nasze bakterie jelitowe, dla których kiszone ogórki są prawdziwym rarytasem. Zatem dla naszego i ich zdrowia – kisimy!

 

Składniki:

  • Litrowy słój
  • 1 litr wody
  • 0,5 kg ekologicznych ogórków gruntowych
  • 4 baldachimy kopru z nasionami
  • 4 obrane ząbki czosnku
  • 4 liści dębu lub wiśni
  • 2 liście chrzanu
  • ½ korzenia chrzanu
  • 1 łyżka soli kłodawskiej
  • 1 łyżka miodu spadziowego

 

Wykonanie:

 

Słój dokładnie wyparz i osusz. Zagotuj w garnku wodę i rozpuść w niej sól. Przestudź. Do słoja ułóż ciasno ogórki, dodaj koper, czosnek, liście wiśni lub dębu, liście chrzanu i korzeń chrzanu. Wlej zalewę, dodaj miód i dokładni zakręć słoik. Kiszonka przez pierwsze dni będzie intensywnie pracować, dlatego warto postawić słoik z kiszonką na talerzyku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *