Buraczane burgery
Ta wersja burgerów pełna jest witamin, przeciwutleniaczy i mikroelementów. Przygotowuje się je naprawdę szybko a ich smak zachwyci niejednego niejadka. […]
Zapiekanka warzywna
Zapiekanka warzywna jest może odrobinę czasochłonna ale jest to wyjątkowo smaczne i pełnowartościowe danie, zwłaszcza dla osób cierpiących na OZT […]
Przeciwzapalna zupa dyniowa
Dziś przeciwzapalna zupa, polecana szczególnie osobą po przebytym OZT. Aromatyczne przyprawy takie jak kurkuma, imbir, kardamon czy cynamon działają silnie […]
Kluski leniwe z cynamonem
Moja babcia, tak jak wspominałam, gotowała prosto, ale za to niewyobrażalnie smacznie. Z pod jej rąk, wychodziły przecudnej urody kopytka, […]
Roślinne kotlety mielone
Ponieważ dawno dawno temu, byłam ogromnym mięsożercą, zatęskniłam za smakiem kotletów mielonych. Jak się okazało, jest to jak najbardziej możliwe […]
Bieszczadzkie gołąbki z tartymi ziemniakami i kwasem z ogórków
Przepis mało znany na nieco inne niż wszystkie gołąbki. Jest to potrawa, która bardzo często gości w kuchni bieszczadzkiej. Na […]
Ziołowe risotto z zielonym groszkiem, pietruszką, pokrzywą i płatkami dzikiej róży
Przepis okazał się być hitem w naszej rodzinie. Jest bardzo prosty do wykonania, nie pochłania zbyt wiele czasu a smak […]
Zapiekanka z bakłażana, pomidorów, bazylii i lawendy
Przepis przywiozłam lata temu z mojej wycieczki do Baku – stolicy Azerbejdżanu – to tam zakochałam się w ich kuchni […]
Fritata ziołowa z krwawnikiem i chabrem bławatkiem
Fritatta stała się ostatnio ulubioną potrawą naszej rodziny. Od kiedy ją odkryłam, w ostatnim czasie zrobiłam chyba jej każdy możliwy […]
Lasagne ziołowa łąka
W Bieszczadach od paru dni leje jak z przysłowiowego cebra. Zieleń nabiera coraz większej intensywności, a zioła na łąkach rosną […]
Bezmięsna kaczucha z chrzanem i burakami
Kiedy jeszcze dawno, dawno temu byliśmy zawodowymi mięsożercami uwielbialiśmy właśnie kaczkę z buraczkami i chrzanem. Dziś po prawie 10 latach […]
Makaron z cukinii
Makaron z cukinii z sosem z avocado, cytryny, czosnku. Pycha! Spróbujcie ? . Przepis: 1 duża cukinia 2 avocado 2 […]
Spaghetti z cukinii z pesto z tasznika, szczawiu i krwawnika?
Tak Kochani, na dniach w księgarniach pierwsza książka “Piękni z Natury – Ziołowa pielęgnacja Twojej skóry” a tu już u […]
Dynia faszerowana z babką płesznik
Składniki: 1 mała dynia 1 szklanka kaszy quinoa Pietruszka natka 1 mała cebula 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 2 […]