Podkarpackie proziaki
Składniki: 3 szklanki mąki płaskurki 1 szklanka zsiadłego mleka ( od szczęśliwej krowy) 1 jajko (od szczęśliwej kury) 1 płaska […]
Chrupki chleb z babką płesznik
Chleb na bazie mąki sorgo reguluje poziom cukru we krwi co jest niezwykle ważne dla osób po przebytym OZT! Ten […]
Mleko owsiane z przeciwzapalną kurkumą
Domowe mleko owsiane to prawdziwe super food dla naszego organizmu. Bardzo łatwo go przygotować a korzyści płynące z jego spożywania, […]
Kiszone ogórki babci Niny
Kiszone ogórki to kolejny klasyk, który chyba wszyscy „znają i kochają” jak śpiewał nieżyjący Zbigniew Wodecki o Pszczółce Mai. Przyrządzenie […]
Marynowana papryka w occie z chabra bławatka
Uwielbiam kuchenne eksperymenty, jednak niejednokrotnie okazuje się, że jestem ich jedynym beneficjentem;) Ten przepis wypróbowałam najpierw na sobie, potem na […]
Domowy prawdziwy ser żółty z harissą
Harissa stała się ostatnio naszym ulubionym dodatkiem prawie do wszystkich dań. Ma wspaniały ostry smak i przede wszystkim niesamowite właściwości […]
Jarmuż kiszony na odporność naszego organizmu
Bakterie jelitowe. Ważą 1,4 kg, czyli tyle samo ile nasz mózg. Mają one łącznie, więcej komórek niż reszta naszego organizmu […]
Ogórki kiszone mojej babci
Ogórki kiszone to chyba najbardziej znana i lubiana kiszonka. W naszym domu ma wiele zastosowań – używamy ich do zupy, […]
Przecier z kiszonych pomidorów
Nareszcie nadeszła ta chwila, kiedy pomidory są już na tyle dojrzałe że można zacząć z nich robić przetwory do domowej […]
Galaretka z groszkiem, marchewką, porem i ziołami
Galaretka z agarem to wspaniała alternatywa dla wegetarian i wegan. Agar to substancja żelująca, która jest pozyskiwana z naturalnie występujących […]
Pasztet z fasoli
Pasztet smakuje wręcz zjawiskowo. Jest pikantny, delikatnie rozpływa się w ustach i co najważniejsze – posiada mnóstwo wartości odżywczych. Fasola […]
Prozdrowotna sałatka z kolendrą, pietruszką, miętą i olejem lnianym
Wiosna pełną parą więc dziś przepis na pyszną ziołową sałatkę. Sałatka ma niesamowite działanie prozdrowotne oczywiście dzięki warzywom jak i […]
Ocet jabłkowy i octy ziołowe – nie tylko w kuchni
Ocet wykorzystywał w swojej praktyce sam Hipokrates – ojciec współczesnej medycyny. Stosował on ocet do odkażania ran i cenił za […]
Zakwas z buraka
Składniki: ½ kg buraków 2 szklanki wody pół łyżki soli kłodawskiej 3-4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu plaster […]
Konfitura ze śliwek
Sezon na śliwki więc dziś smażymy konfitury. Ale takie najprawdziwsze na które przepis znalazłam w książce „Spiżarnia i zapasy zimowe” […]
Ocet z pokrzywy
Jeszcze zdrowsza wersja octu jabłkowego. Posiada dokładnie te same właściwości co ocet jabłkowy, ale uzupełnione o lecznicze działanie pokrzywy. W […]
Nagietkowa śmietana z nerkowców
Nagietkowa śmietana z nerkowców W przepisie użyłam nagietka a to dla tego, aby nadać śmietanie pięknego, żółtego koloru. Czy […]
Keczup z dyni
Dawniej oprócz nazwy „dynia” nazywano ją również malon, melon. Dyni niegdyś w kuchni używano jako zaprawy do zup. Z ziaren […]