Pasta jarmużowa
Składniki: ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy 4 gałązki jarmużu 4 suszone pomidory z zalewy 2 łyżki oleju lnianego 2 ząbki czosnku […]
Chrupki chleb z babką płesznik
Chleb na bazie mąki sorgo reguluje poziom cukru we krwi co jest niezwykle ważne dla osób po przebytym OZT! Ten […]
Domowy prawdziwy ser żółty z harissą
Harissa stała się ostatnio naszym ulubionym dodatkiem prawie do wszystkich dań. Ma wspaniały ostry smak i przede wszystkim niesamowite właściwości […]
Pesto z jarmużu
Jarmuż w tym roku rośnie na naszej działce bardzo obficie. Co tydzień przynosimy jego pełny kosz. Pomysłów na jego wykorzystanie […]
Chleb żytni na zakwasie w liściach chrzanu
Tego przepisu nie mogło tu zabraknąć. Jest to alternatywa dla kupowanych w sklepach chemicznych wypieków. Przygotowanie go nie zajmuje wiele […]
Pasztet z fasoli
Pasztet smakuje wręcz zjawiskowo. Jest pikantny, delikatnie rozpływa się w ustach i co najważniejsze – posiada mnóstwo wartości odżywczych. Fasola […]
Pesto z mniszka, pokrzywy i czosnku niedźwiedziego
To pesto, to samo zdrowie! Mniszek lekarski reguluje pracę wątroby, działa przeciw wirusowo – jak również czosnek niedźwiedzi. pokrzywa doskonale […]
Chleb pieczony w liściach chrzanu
Dzikie chwasty w naszej kuchni – Żytni chleb na zakwasie z babką pleszni pieczony w liściach kapusty i chrzanu Tego […]
Konfitura ze śliwek
Sezon na śliwki więc dziś smażymy konfitury. Ale takie najprawdziwsze na które przepis znalazłam w książce „Spiżarnia i zapasy zimowe” […]
Jarmuż- Zdrowie z Natury
Jarmuż jest odmianą kapusty. Zawarty w nim błonnik odpowiada za perystaltykę jelit oraz prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Roślina jest bogata w witaminę […]