Osada

W przepięknych Bieszczadach powstaje zupełnie nowe miejsce –OSADA

Będzie to osada rodowa na początek kilku rodzin, oraz miejsce spotkań ludzi świadomych, chcących tworzyć nową rzeczywistość.

Chcemy stworzyć osadę, dla ludzi takich jak My czy Wy – świadomych tego, co się dzieje i chcących żyć inaczej – bliżej natury. Zdajemy sobie sprawę, że tylko działając wspólnie i wspierając się jesteśmy w stanie egzystować.

Jakiś czas temu, założyliśmy z partnerem Fundację “Zdrowi z Natury”. Jest to organizacja non profit bez działalności gospodarczej. Za zgromadzone pieniądze, kupiliśmy w Bieszczadach ziemię z pozwoleniem na zabudowę siedliskową.

Działka położona jest z dala od cywilizacji:)

Osada będzie zupełnie niezależna tj:

• własna elektrownia wiatrowa
  • studnia
  • własne uprawy
  • opał

Na początek w Osadzie powstanie STODOŁA – miejsce spotkań, warsztatów min. z ziołolecznictwa, zdrowego odżywiania, wytwarzania naturalnych kosmetyków, zero Waste, rękodzieła, ceramiki, stolarskie, zduńskie i wiele innych.

Chcemy stworzyć miejsce, w którym odnowicie swoje siły witalne i zbliżycie się bardziej do natury. Miejsce w którym odpoczniecie, zwolnicie i nabierzecie siły. Miejsce pełne dobra, ciepła i wspaniałych ludzi. Miejsce które będzie WASZE i do którego będziecie mogli zawsze zawitać.

STODOLE będzie również kilka miejsc noclegowych dla odwiedzających nas gości.

Sezonowo, działać będzie mała restauracyjka serwująca sezonowe potrawy regionalne takie jak proziaki, hreszczanyki, pielmienie czy knysze które wykonane będą w całości na bazie uprawianych przez nas w OSADZIE warzyw, owoców, ziół oraz produktów mlecznych od hodowanych przez nas z miłością i troską zwierząt.

PIJALNI ZIÓŁ uraczysz się smakami naparów i odwarów ziołowych ze specjalnie przygotowanych mieszanek i ziół z naszego ogrodu. Zrelaksujesz się, odpoczniesz i powrócisz do natury.

W małym sklepiku, będzie można kupić wytłaczane przez mieszkańców OSADY oleje, kosmetyki, ceramikę, przedmioty użytku domowego, czy i inne rękodzieło.

Serdecznie zapraszamy do nas i do wsparcia naszego projektu zarówno w formie materiałów budowlanych, drewna, itd.  jak również w formie finansowej na podany numer konta:

Fundacja “Zdrowi z Natury”

NEST BANK nr konta: 80 1870 1045 2083 1053 4253 0001

Zbieramy pieniądze tylko na materiały – Stodołę wybudujemy sami z drewna, słomy i gliny. Prosimy Was o wsparcie na zakup materiałów do budowy Stodoły!

Osoby najbardziej wspierające nasz projekt otrzymają status “Honorowego  Dobrego Człowieka  Neosady” a co za tym idzie:

–  jego imię i nazwisko  znajdzie się na tablicy pamiątkowej upamiętniającej powstanie NEOSADY

–  każdego roku, przez 2 tygodnie będzie naszym Gościem, otrzymując “wikt, opierunek”:) nasze serducho i wdzięczność

Uraczymy Cię, pysznymi domowymi regionalnymi potrawami oraz będziesz mógł spróbować wspaniałych olejów tłoczonych na zimno, przetworów wykonanych według tradycyjnej receptury naszej Babci Bazyli. Raczył będziesz się naparami ziołowymi z naszej Pijalni Ziół oraz rozkoszował ciszą i bliskością natury.