Proziaki z jarmużowim pesto

U nas jesiennie. Codzienne wyprawy na grzyby sprawiają, że wracamy z ich pełnym koszem. Spiżarnia ugina się od słoików z grzybami w każdym w zasadzie wydaniu. Dziś, zrobiliśmy na śniadanie jajecznicę z grzybami, a do niej prosiaki – w wersji z jarmużem który mamy jeszcze w ogrodzie. Spróbujcie i dajcie znać czy Wam smakuje;)

• 3 szklanki mąki płaskurki
  • 1 szklanka zsiadłego mleka ( od szczęśliwej krowy)
  • 1 jajko (od szczęśliwej kury)
  • 1 płaska łyżka sody
  • 5 liści jarmużu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Liście jarmużu oberwij od twardych łodyg.Przełóż do miski, zalej olejem, dodaj poszatkowany ząbek czosnku i wszystko dokładnie zmieszaj na gładką masę.

Mąkę przesiej do miski, dodaj sodę, sól i dokładnie wymieszaj.

Do małego garnka lub miski wlej zsiadłe mleko, wbij jajko i dodaj pesto z jarmużu. Dokładnie ze sobą wymieszaj i dodaj do mąki.

Zagnieć ciasto. Jeżeli okaże się zbyt lepkie, dosyp jeszcze odrobinę mąki. Ma myć delikatne i puszyste i odrywać się od ręki.

Po porcjuj ciasto na mniej więcej 6-8 części. Formuj, za pomocą palców, z każdej z nich placuszki wielkości dłoni.

Smaż na suchej patelni z każdej strony po około minucie obracając je kilkakrotnie.

My udaliśmy je z masłem i jajecznicą z prawdziwków i kurek.

Smacznego:)

Tekst: Nina Bojarska