Wiosenna zupa ze świeżych ziół

Zupa jest modyfikacją przepisu z 1898r  pochodzącego z książki Marii Czarnowskiej  „Jarska kuchnia”. Przepis zatytułowany był: „Zupa ziołowa wedle przepisu słynnego przyrodnika i podróżnika Humboldta”. W oryginalnym przepisie zupę zagęszczało się zasmażką z mąki i masła oraz dodawało się surowe żółtka i gotowane jaja.

 

Po garści:

Bluszczyk Kurdybanek

Krwawnik

Komosa biała

Stokrotki

Szczaw

Tasznik pospolity

Pokrzywa

 

4 łyżki śmietany z nerkowców i nagietka.

 

Do podania:

Grzanki z chleba żytniego na zakwasie

Płatki drożdżowe nie aktywne

Olej konopny

 

Świeżo zebrane zioła oczyść i przełóż do garnka zalewając je około 3 litrami wody. Gotuj aż zioła zmiękną. Następnie przecedź je na grubym sicie. Dodaj 4 łyżki śmietany z nerkowców i nagietka.

 

Podawaj z grzankami z chleba żytniego na zakwasie, posypane płatkami drożdżowymi i polane olejem lnianym

 

Tekst: Nina Bojarska

Fot: Nina Bojarska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *