Wiosenna zupa

Składniki:

  • 4 kalarepy
  • 1 por
  • 3 ziemniaki
  • 1 mały kalafior
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • pęczek koperku
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oleju konopnego
  • sól
  • pieprz cayenne
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Wykonanie:

Pietruszkę, seler i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kalarepę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pora tniemy na cienkie paski. Koperek i czosnek drobno siekamy.

Warzywa  przekładamy do emaliowanego garnka i zalewamy 3 litrami wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz cayenne.  Gotujemy na małym ogniu aż kalarepa i kalafior zmiękną.

Dodajemy posiekany czosnek i koper. Zupę podajemy polaną olejem konopnym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *