Zupa fasolowa Kadur

Zupa fasolowa Kadur – wersja wegańska

Ten przepis, przywiozła moja babcia ze swoich licznych podróży na Kaukaz. Przepis pochodzi z górzystych terenów Kaukazu Północnego. Tamtejsza kuchnia, jest prosta i mało w niej wyszukanych potraw, takich jak na przykład w kuchni ormiańskiej czy gruzińskiej. Opiera się głównie na produktach lokalnych, takich jak mięso baranie, mąka (często kukurydzianej), na twarogu oraz wielu odmianach serów. Dużo jest w niej również dyni, cebuli, czosnku. W miejscach, gdzie klimat sprzyja uprawie ziół, do potraw dodaje się takie zioła jak cząber, kolendra, pietruszka, koper czy rozmaryn.

W górach, spożywa się wyłącznie mięso baranie. Nie znane są prawie w ogóle potrawy z ziemniaków, a kuchnia bazuje na produktach mącznych. W dolinach również wołowe.

Mieszkańcy Kaukazu Północnego, charakteryzują się niebywałą gościnnością- gościa należy nakarmić i przyjąć tak, aby nie prędko o tym zapomniał. Zazwyczaj, zarzyna się na jego cześć najtłustszego barana i raczy najsmakowitszym kąskiem, czyli – baranim okiem… Odmowa jedzenia czy picia, jest uznawana za obrazę a gość, powinien pozostać w gościnie, przynajmniej kilka dni. Zwyczaj ten pochodzi z czasów, gdy przybycie gościa w te strony, było prawdziwym wydarzeniem a zarazem, jedyną rozrywką dla mieszkańców. Po dziś dzień, podczas różnego rodzaju uroczystości, wznosi się toast: „Oby ścieżka, którą jadą do nas goście, nigdy nie zarosła trawą”. Ponieważ nie jem mięsa, wprost nie wyobrażam sobie trafić w gościnne ramiona ludu Kaukazu Północnego:)

Poniżej przepis na pyszną zupę KADUR – oczywiście zmodyfikowany, tak aby mogły wypróbować go osoby nie jedzące mięsa:)

• Fasola – 2 szklanki
  • Ziemniaki – 3 szt.
  • Cebula – 2 szt.
  • Dynia – 1 szklanka
  • Pomidory – 3 szt.
  • Czosnek – 2 szt.
  • Przecier pomidorowy – 2 łyżeczki
  • Bulion warzywny – 6 szklanek
  • Olej koksowy nierafinowany ½ łyżki
  • Cząber – 2 łyżeczki
  • Pietruszka suszona – 3 łyżeczki
  • Sól kłodawska – 2 łyżeczki
  • Pieprz ½ łyżeczki

Wykonanie:

Fasolę namocz na noc a następnie ugotuj ją do miękkości w osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim utłuczony w moździerzu czosnek. Dodaj cebulę i smaż ją na złoty kolor. W garnku zagotuj bulion i dodaj do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dynię. Dodaj podsmażoną na patelni cebulę i czosnek. Gotuj całość aż ziemniaki zmiękną.

Dodaj do garnka z zupą pokrojone w kostkę i sparzone pomidory, przecier pomidorowy oraz ugotowaną fasolę. Przypraw całość do smaku cząbrem, pietruszką, solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez 15 minut do połączenia się smaków.