Sezon grzybobrania przed nami więc poniżej przepis na naszą ulubioną zupę grzybową w wersji na surowo. Szok prawda? Jednak wierzcie mi lub nie, że zupa jest prze pyszna i bardzo pożywna. Spróbujcie:)
Zupa jest w wersji na surowo. Możecie też zrobić ją w innej wersji podsmażając grzyby na patelni z użyciem oleju kokosowego.
Składniki
2 szklanki mleka z nerkowców
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 szklanka grzybów lub pieczarek
2 łyżki stołowe sfermentowanego sosu grzybowego
1 łyżka. soku z limonki
Sól do smaku (sól morska)
Garść świeżej macierzanki
Do dekoracji; grzyby lub pieczarki pokrojone w kostkę
Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na gładką masę. Udekoruj świeżą macierzanką i grzybami lub pieczarkami pokrojonymi w kostkę.
Sos grzybowy fermentowany
2 duże grzyby portobello
1 łyżeczka soli kłodawskiej
2 szklanki wody
Pokrój grzyby na mniejsze kawałki, dodaj sól i ½ szklanki wody. Zmiksuj dokładnie za pomocą blendera na wysokich obrotach. Miksując dodawaj stopniowo pozostałą wodę. Całość przecedź przez sito i odstaw na kilka dni do sfermentowania.